Løbende overvågning af kræftceller under behandling mulig med hyperpolarisering

Monday 29 Jan 18

Contact

Jan Henrik Ardenkjær-Larsen
Head of Sections, Professor
DTU Health Tech
+45 45 25 39 18

Om Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance

Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG) er et såkaldt Center of Excellence, støttet af Danmarks Grundforskningsfond.

HYPERMAG har til formål at skabe et teoretisk og eksperimentelt grundlag for at beherske og anvende hyperpolarisering. Fokus er på anvendelser, som kan give ny værdifuld viden, fx i medicin, biologi og kemi.

IDA Universe bringer et interview med Professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen om potentialet i at anvende hyperpolariseret Magnetisk Resonans til løbende overvågning af kræftpatienters reaktion på behandling.

Professor Jan Henrik Ardenkjær-Larsen fra DTU Elektro er centerleder på grundforskningscenteret Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance (HYPERMAG).

Han er opfinder af metoden dissolution Dynamic Nuclear Polarization (dDNP), den mest bredt anvendelige metode til at opnå hyperpolarisering, som er en markant forøgelse af Magnetisk Resonans (MR)-signalet. Den øgede følsomhed åbner op for mange forskellige anvendelser, men en af de mest spændende er medicinsk billedbehandling.

Med signalforøgelsen via dDNP vil det være muligt at se tilstanden i fx en kræftpatients organer eller væv, uden at det kræver operation, biopsi eller lang ventetid efter behandling. Med hyperpolariseret Magnetisk Resonans bruger man MR-scanneren til løbende at følge kræftcellernes stofskifte og dermed deres reaktion på den valgte behandling.

HYPERMAG samarbejder med forskningshospitaler rundt omkring i verden. Et eksempel på centerets teknologiudvikling ses i ovenstående billede, hvor medlemmer af center-teamet bruger en MR-scanner på Aarhus Universitets MR Research Centre til at teste en ny sender og modtager, som sammen med en ny metode til hurtig billeddannelse skal forbedre billedkvaliteten af hyperpolariseret MR yderligere i kliniske forsøg.

Artiklen kan læses her: https://universe.ida.dk/artikel/dansk-opfindelse-karakteriserer-sygdomme-paa-et-langt-tidligere-stadie-56233/.

IDA Universe afholder 27. februar 2018 et møde om de nyeste forskningsresultater inden for sundhedsteknologier, hvor bl.a. Professor Ardenkjær-Larsen medvirker. Her vil han fortælle mere om potentialet i at anvende hyperpolariseret Magnetisk Resonans. Man kan læse mere om programmet og tilmelde sig her: https://universe.ida.dk/arrangement/de-nyeste-forskning-resultater-inden-for-sundhedssektoren-paa-dtu-324718/

News and filters

Get updated on news that match your filter.
http://www.hypermag.dtu.dk/news/Nyhed?id=%7B02EA9ED8-D250-48C8-94EC-22EF1BC0C30E%7D
20 FEBRUARY 2020